A Samsung elhagyta a saját fejlesztésű processzor magját, és a jövőben átveszi az ARM nyilvános verziójának architektúráját.

Az MSPoweruser szerint november 3-án a Samsung feladta saját fejlesztésű CPU magját, és a jövőben teljes mértékben az ARM nyilvános verziójának architektúrájához fordul.

Ezenkívül a Samsung által az Egyesült Államok Texasi Munkaügyi Tanácsához benyújtott dokumentumok szerint a Samsung bezárja az Austin Semiconductor gyár K + F részlegét és kb. 290 alkalmazottat bocsát el. Az elbocsátások december 31-én lépnek hatályba.

A Samsung szóvivője, Michele Glaze szerint a lépés az érintett üzleti értékelés után döntés volt. Az austini gyár többi 3000 alkalmazottja nem volt az elbocsátási tervben, és az austini gyárat nem érintik más befolyások. A Samsung tiszteletben tartja az összes alkalmazottot, és az elbocsátott alkalmazottak előzetes értesítést kaptak, és megfelelő áttelepítést és kompenzációt kaptak.

Michel Graz rámutatott arra is, hogy ezt a döntést annak biztosítása érdekében hozták létre, hogy a Samsung jövőbeni üzleti tevékenysége versenyképessé váljon. Jelenleg a Qualcomm valamivel nagyobb teljesítményű, alacsonyabb teljesítményű chipeket termel. Ezzel szemben az Exynos teljesítménye kissé rosszabb.

Ha továbbra is használja a saját fejlesztésű CPU-magját, az Exynos 9830 továbbra is lemaradhat az Opteron 865-től a benchmarkingban. Ezért arról számoltak be, hogy a Samsung az ARM nagyteljesítményű magját használja az Exynos SoC chipekben. A jövőben az Exynos 9830 négy Cortex-A77 magot használhat.

Ugyanakkor a Samsung már kiadott lapkakészletei (mint például az Exynos 990) valószínűleg továbbra is a Samsung saját fejlesztésű CPU-magját használják, és a jövőbeni tervek az ARM-alapokra támaszkodnak. Csakúgy, mint a Huawei versenytárs, a cég Kirin 990 és Kirin 990 5G verziói is használják az ARM Cortex-A76 magját.

Patrick Moorhead, a Moor Insights and Strategy iparági elemzője szerint, bár a Samsungnak van néhány hatalmas chipe, az energiafogyasztás továbbra is jelentős kérdés.

Az évek során a Samsung mintegy 17 milliárd dollárt fektetett kutatási és fejlesztési projektjeibe az austini campusban. A jelenlegi helyzetben azonban a legjobb döntés a park saját fejlesztésű CPU-magjának elhagyása.

Érdemes megemlíteni, hogy 2021-ben az összes nagy gyártó processzora szélsőséges szintre fejlődött, ugyanabban a kiindulási sorban, ebben az időben a GPU különösen fontos. A Samsung korábbi bejelentésével az AMD-vel való partnerségéről a helyzet a jövőben javulni fog. A jelentés szerint a Samsung 2021-ben bevezethet egy AMD GPU technológiájú mobiltelefonot.

A Samsung félvezető gyártási folyamatát azonban a TSMC folyamatosan elhúzza, ami szintén rejtett veszély. Noha az 5nm-et még nem állították elő tömeggyártásban, a meglévő médiajelentésekkel kombinálva, elítélhető, hogy a Samsung továbbra is lemarad a TSMC-től. Az egyetlen remény a 3nm-re lesz, amelyet várhatóan 2021-ben állítanak elő tömegtermeléssel.

Email: Info@ariat-tech.comHK TEL: +00 852-30501966ADD: Rm 2703 27F Ho King Comm Center 2-16,
Fa Yuen St MongKok Kowloon, Hong Kong.